lunes, 15 de octubre de 2012

Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Ειρήνη στην Κολομβία

Εμείς, οι γυναίκες και οι άνδρες από την Κολομβία και από άλλες χώρες καθώς και οι κάτοικοι και οι πολίτες της Ευρώπης, διαπιστώνουμε για λογαριασμό μας αλλά και ως εκπρόσωποι κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων που εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Κολομβία, και ειδικά για την ένοπλη σύρραξη υπό την οποία υποφέρει η χώρα εδώ και δεκαετίες, τα εξής:

1. Κατά την άπο
ψή μας, η ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία έγκειται σε κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες που για μεγάλο χρονικό διάστημα επιδρούν στην κολομβιανή κοινωνία. Μετά από πολλές δεκαετίες, η σύγκρουση αυτή έχει συνθλίψει τη χώρα σε τέτοιο βαθμό, ώστε σήμερα να βρίσκεται εν μέσω μιας από τις πιο δεινές ανθρωπιστικές κρίσεις του πλανήτη.


2. Αφού επί μια ολόκληρη δεκαετία η λύση για την σύρραξη αναζητήθηκε μέσα από στρατιωτικά μέσα, πράγμα που οδήγησε σε μεγάλη κλίμακα σε εκτοπισμούς στο εσωτερικό και μεγάλη φυγή από τη χώρα στο εξωτερικό, σε ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση γης και πλούτου, σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως το επονομαζόμενο σκάνδαλο "Falsos Positivos", και γενικά σε πράξεις βίας σε όλους τους κοινωνικούς τομείς, θέλουμε να τονίσουμε ότι η πολιτική λύση στη βάση διαπραγμάτευσης αποτελεί την μόνη διέξοδο από την στρατιωτική αντιπαράθεση. Μια πολιτική λύση θα αποτελέσει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της κοινωνίας για μια ζωή με δημοκρατία και ειρήνη.

3. Για τον λόγο αυτό υποστηρίζουμε την διαδικασία διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC-EP) και της Κολομβιανής Κυβέρνησης, πράγμα που αντανακλάται στην δέσμευσή μας να καταβάλουμε - ο καθένας μας από την πλευρά του - κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε, να κινητοποιήσουμε και να οργανώσουμε ευρύτατα κοινωνικά στρώματα στην Ευρώπη για μια πολιτική λύση της ένοπλης σύρραξης στην Κολομβία. Συγχρόνως, είμαστε υπέρ της συμπερίληψης του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) στη τρέχουσα ειρηνευτική διαδικασία και την άμεση σύναψη συμφωνιών ανθρωπιστικού χαρακτήρα προς αποκλιμάκωση της σύγκρουσης και επίτευξη της άμεσης κατάπαυσης του πυρός.

4. Αναγνωρίζουνε ότι η ευρεία και δημοκρατική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία διαπραγμάτευσης αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης. Για τον λόγο αυτό, ζητούμε από τις FARC καθώς και από την Κυβέρνηση αλλά και από όλους τους δυνητικούς διαπραγματευτές να εγγυηθούν τους απαραίτητους προς τον σκοπό αυτό μηχανισμούς και εργαλεία.

5. Επιπλέον, η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναλάβει σημαντικό ρόλο κατά την παρακολούθηση της διαδικασίας, προκειμένου αυτή να οδηγηθεί σε ευτυχή έκβαση, ενώ θα πρέπει να ελέγχει την τήρηση των συμφωνιών καθώς και να προωθεί τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες που προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών. Καθοριστικό ρόλο στην κινητοποίηση αυτή θα πρέπει να αναλάβουν κυρίως οι Κολομβιανές και οι Κολομβιανοί που ζουν στο εξωτερικό.

6. Από τη σκοπιά του εξωτερικού θα πρέπει κατά την επεξεργασία ειρηνευτικών προτάσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να συμπεριληφθούν η αναγνώριση των εξόριστων ως θυμάτων της σύγκρουσης και ο σεβασμός των οικονομικών μεταναστών καθώς και εγγυήσεις για την επιστροφή τους. Πέραν αυτού, επισημαίνουμε το πρόβλημα των χιλιάδων Κολομβιανών κοριτσιών και αγοριών που λόγω των διαφορετικών πτυχών του προβλήματος της σύρραξης έχουν δοθεί σε υιοθεσία σε διαφορετικές χώρες του κόσμου. Τα παιδιά αυτά πρέπει επίσης να αναγνωριστούν ως θύματα.

7. Προκειμένου να δοθεί έμφαση στις απαιτήσεις αυτές συγκροτείται η “Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Ειρήνη” (Plataforma Europa por la Paz), ένα ευρύτατα διακλαδωμένο και δημοκρατικό δίκτυο όπου εκπροσωπούνται άνθρωποι όλων των ηλικιών, το οποίο είναι ανοικτό απέναντι σε κοινωνικές, πολιτικές, αλληλέγγυες οργανώσεις που τάσσονται υπέρ της διεθνούς συνεργασίας και που συμμερίζονται αυτές τις αρχές. Η πλατφόρμα πρόκειται να λειτουργήσει ως κέντρο συντονισμού και ως βάση για ερεθίσματα προερχόμενα από διάφορες πρωτοβουλίες οι οποίες υποστηρίζουν το σχέδιο δράσης μας. 

8. Με στόχο την υποστήριξη των ειρηνευτικών συνομιλιών και την αποφυγή καταστάσεων οι οποίες θα μπορούσαν να διακυβεύσουν την συνέχιση των συνομιλιών αυτών καλούμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διαγράψουν τις οργανώσεις ανταρτών της Κολομβίας από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

9. Επιπλέον, απευθύνουμε έκκληση προς τα ευρωπαϊκά μέσα να αναλάβουν την κοινωνική ευθύνη τους σχετικά με την διατύπωση και παρουσίαση της ειδησιογραφίας αναφορικά με την κατάσταση στην Κολομβία συμβάλλοντας στην δημιουργία μιας κουλτούρας της ειρήνης και της συμφιλίωσης στην χώρα αυτή.

10. Η “Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Ειρήνη” συνενώνει τις διάφορες διαδικασίες που αναζητούν στην Κολομβία και στον κόσμο μια πολιτική λύση για τον τερματισμό των ενόπλων συγκρούσεων στην Κολομβία και, κυρίως, τον “κοινό δρόμο προς την ειρήνη” (Ruta Común por la Paz). Πέραν αυτού, δεσμεύεται να προτείνει, να μεταδώσει και να εξετάσει θέματα καθώς και να επεξεργαστεί προτάσεις σχετικά με επιμέρους σημεία που οδηγούν σε μια διαρθρωτική λύση της σύγκρουσης.

Με φόντο την μεγάλη λαχτάρα για ειρήνη που συμμεριζόμαστε με τον λαό της Κολομβίας και λαμβάνοντας υπόψη τις εμπειρίες σχετικά με τις προηγούμενες απόπειρες διαπραγματεύσεων καλούμε τους διαπραγματευτές της Κυβέρνησης και των ανταρτών να δώσουν το παράδειγμα μιας δημοκρατικής συμπεριφοράς και, με δεδομένο την δύσκολη πραγματικότητα στην Κολομβία, να αναλάβουν μια σθεναρή δέσμευση και με πλήρη συνείδηση της ευθύνης που φέρουν για το μέλλον της κολομβιανής κοινωνίας να διεξαγάγουν τον διάλογο υπό το πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι νέες προσπάθειες διαπραγμάτευσης να έχουν θετική έκβαση και να φέρουν στον λαό της Κολομβίας την ειρήνη που του αξίζει.

Όσλο, 15 Οκτωβρίου 2012.

No hay comentarios:

Publicar un comentario